miercuri, 8 decembrie 2010

adevarata iubire

Iubirea... pentru romanticii visători ea este o forţă misterioasă care pune stăpânire pe tine deodată, pe neaşteptate, un sentiment de extaz trăit doar odată în viaţă. Iubirea, cred ei, este o problemă care implică doar inima, este ceva care nu poate fi înţeles, ci numai trăit. Iubirea învinge totul şi durează veşnic... .
Acesta este clişeul. Şi, fără nici o îndoială, a te îndrăgosti poate fi o experienţă de o frumuseţe unică. Ce este însă iubirea adevărată?
"X" a întâlnit-o pe "Y" la o aniversare. A fost imediat atras de silueta ei sveltă şi de felul în care râdea. "Y", la rândul ei, a fost fermecată de ochii lui frumoşi dar şi de felul în care vorbea. Părea un caz de dragoste la prima vedere.

În cursul următoarelor săptămâni, cei doi au fost nedespărţiţi. Apoi, într-o seară, fata primeşte un telefon "răscolitor" de la un fost prieten. Ea şi-a chemat actualul prieten, pe "X" să o consoleze. "X" însă, simţindu-se ameninţat şi dezorientat a răspuns cu răceală.
Dragostea pe care ei o credeau eternă, a murit chiar în acea seară.

Filmele, cărţile, emisiunile Tv. vor să te facă să crezi că dragostea la prima vedere durează veşnic. Sigur, de obicei, atracţia fizică este la început cea care determină două persoane să se remarce reciproc. După cum explica un tânăr:"Este greu să "vezi" personalitatea cuiva". Însă ce anume "iubeşti" când legătura nu are decât câteva ore sau zile?
Nu este imaginea pe care tu i-o atribui acelei persoane? De fapt, nu ştii prea multe despre gândurile, speranţele, temerile, planurile, obiceiurile, talentele sau capacităţile persoanei.
Ai cunoscut doar exteriorul, nu "omul ascuns al inimii"(1Petru 3:4). Cât de durabilă poate fi o asemenea dragoste?
Mai mult, înfăţişarea exterioară poate fi înşelătoare. Biblia spune:"Dezmierdările sunt înşelătoare şi frumuseţea este deşartă".

Ambalajul sclipitor al unui cadou nu-ţi spune nimic despre ce se află înăuntru.
De fapt, cele mai frumoase ambalaje pot acoperi un dar nefolositor.
Un proverb spune:"Femeia frumoasă şi fără minte este ca un inel de aur pus în râtul unui porc"(Proverbe 11:12). Inelele de pus în nas erau o podoabă binecunoscută în timpurile biblice.

Ele erau foarte frumoase şi confecţionate din aur masiv. Natural, o asemenea bijuterie ar fi fost prima care să atragă atenţia asupra celei care o poartă. Proverbul compară în mod potrivit o femeie frumoasă, dar fără minte cu o bijuterie deosebit de preţioasă dar pusă în râtul unui porc.
Pur şi simplu, frumuseţea nu se potriveşte cu o femeie fără minte, este o podoabă inutilă. În definitiv, frumuseţea nu o face mai atrăgătoare, după cum nici inelul strălucitor nu înfrumuseţează un porc.

Ce greşeală, deci, să te îndrăgosteşti de înfăţişarea cuiva şi să treci cu vederea ceea ce este persoana respectivă în interior.
Unii cred, totuşi, că inima omului nu greşeşte niciodată când este vorba de sentimentele sale. "Ascultă-ţi inima!"- argumentează ei. "Vei şti când este iubire adevărată". Din nefericire, faptele contrazic o astfel de idee.

Cu ocazia efectuării unui sondaj, 1079 de tineri între 18-24 de ani au relatat că au avut în medie şapte aventuri romentice până în acel moment. Majoritatea au recunoscut că fostele aventuri au fost simple pariuri, sentimente trecătoare care s-au stins.
Dar, fără excepţie, tinerii respectivi au considerat aventura din acel moment ca fiind iubire.
Totuşi, într-o zi, majoritatea vor considera probabil aventura de acum la fel ca pe cele din trecut "o simplă pasiune". Tragedia este că mii de tineri se căsătoresc în fiecare an având doar iluzia că sunt îndrăgostiţi, ca să afle în scurt timp că s-au înşelat amarnic. "Bărbaţi şi femei încrezătoare sunt atraşi de pasiune în nişte căsnicii nefericite, asemenea mieilor duşi la tăiere" spune un reputat specialist în psihologia cuplului.

"Cine se încrede în inima lui este un nebun" se spune în Proverbe 28:26. Mult prea des, judecata inimilor noastre este îndrumată în mod greşit sau deviată. De fapt, Biblia spune că "inima este nespus de înşelătoare"(Ieremia), iar proverbul de mai înainte continuă:"Dar cine umblă în înţelepciune va fi scăpat". Poţi şi tu scăpa de pericolele şi frustrările cu care s-au confruntat alţi tineri dacă înveţi să faci între pasiunea şi iubirea descrisă în Biblie- iubirea care nu dă niciodată greş. Pasiunea este o falsă iubire. Este nerealistă şi egocentrică. Persoanele îndrăgostite spun deseori:"Mă simt foarte bine când sunt cu... Ea mă face să mă simt important... Mă simt... Îmi place..." De câte ori este folosit "mă" sau "eu"? O relaţie bazată pe egoism este sortită eşecului.

Cum descrie Biblia adevărata iubire? 1Corinteni 13 "Dragostea este îndelung răbdătoare, plină de bunătate, dragostea nu este invidioasă, dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se aprinde de mânie, nu se gândeşte la rău".
De vreme ce "nu caută folosul său", iubirea bazată pe principiile biblice nu este nici egocentrică, nici egoistă. Este adevărat, un cuplu poate avea sentimente puternice de dragoste şi de atracţie reciprocă. Însă, aceste sentimente sunt echilibrate de raţiune şi de respect profund pentru celălalt.
Când eşti îndrăgostit cu adevărat, veghezi la bunăstarea şi la fericirea celuilalt tot atât de mult ca şi la ale tale. Nu te lăsa copleşit de sentimente care să-ţi distrugă raţiunea.
Relatarea biblică despre Iacov şi Rahela ilustrează în mod viu această iubire, Acest cuplu s-a întâlnit la o fântână unde Rahela adăpa oile tatălui ei. Iacov s-a simţit imediat atras de ea nu numai pentru că "era frumoasă la statură şi plăcută la chip, ci şi pentru că era din poporul lui Dumnezeu".(Geneza 29:1-12,17)

După ce a petrecut o lună întreagă locuind cu familia Rahelei, Iacov a mărturisit că   s-a îndrăgostit de aceasta şi că doreşte să se căsătorească cu ea. O simplă pasiune romantică? Deloc!

Pe parcursul lunii aceleia a văzut-o pe Rahela în mediul ei, cum îi trata pe părinţii ei şi pe toţi cei din jur, cum se ocupa de munca ei de păstoriţă, cât de serioasă şi profundă era credinţa ei.

Fără îndoială că i-a văzut toate calităţile, cât şi defectele. Iubirea lui pentru ea nu era, prin urmare, un sentiment nestăvilit, ci o iubire neegoistă, bazată pe raţiune şi pe respect profund.

Astfel stând lucrurile, Iacov a putut declara că era dispus să lucreze pentru tatăl ei timp de şapte ani ca să o ia de soţie.
Cu siguranţă, că o pasiunea nu ar fi durat atât!

Numai o iubire adevărată şi un interes neegoist au făcut ca acei ani să-i pară câteva zile.
Datorită acestei iubiri adevărate au fost ei în stare să-şi păstreze castitatea pe tot parcursul acelei perioade.
Adevărata iubire nu este deci afectată de timp. Într-adevăr, cea mai bună cale de a ne verifica sentimentele faţă de cineva este, adesea, aceea de a lăsa să treacă un anumit timp. Pentru a cunoaşte persoana care te interesează, care îţi place ai nevoie de timp suficient.
Timpul îţi permite să analizezi atracţia pe care o simţi în lumina Bibliei.
Aminteşte-ţi că iubirea "nu se poartă necuviincios şi nu caută folosul său". Se interesează prietenul sau prietena ta de reuşita planurilor tale sau numai de ale lui?

Dovedeşte respect faţă de punctul tău de vedere, faţă de sentimentele tale? A exercitat presiuni asupra ta ca să faci lucruri care sunt cu adevărat necuviincioase pentru a-şi satisface pasiunile egoiste? Are tendinţa de a te înjosi în faţa altora sau de a te lăuda? Răspunsurile la aceste întrebări te pot ajuta să-ţi apreciezi sentimentele în mod mai obiectiv. O iubire fulgerătoare atrage după sine dezastrul.

Iubirea adevărată nu se naşte peste noapte. Şi nici persoana care a devenit un bun partener de căsătorie nu este neapărat cineva pe care să-l consideri deosebit de atrăgător. Cum poţi recunoaşte iubirea adevărată? Poate că şi inima ta îşi doreşte ceva, dar încrede-te în mintea ta educată pe baza principiilor biblice. Caută să cunoşti mai mult decât "imaginea" exterioară a unui om. Acordaţi relaţiei voastre timp să se dezvolte. Nu uita, pasiunea atinge un punct maxim în foarte scurt timp, apoi se risipeşte.
Cu timpul, iubirea adevărată creşte tot mai mult în forţă şi devine "legătura desăvârşirii".


Iubirea

1.    Manifestă o preocupare neegoistă pentru interesele celuilalt.
2.    Deseori, idila începe lent, necesitând luni sau ani.
3.    Eşti atras de întreaga personalitate, de calităţile spirituale ale celuilalt.
4.    Efectul asupra ta este că te face o persoană mai bună.
5.    Îl vezi pe celălalt în mod realist, chiar şi cu defectele lui dar, în pofida acestora, îl iubeşti.
6.    Aveţi neânţelegeri, dar daţi dovadă că le puteţi rezolva cu calm.
7.    Vrei să dai şi să împarţi totul cu cealaltă persoană.


Pasiunea

1.    Este egoistă, nerestrictivă. Te gândeşti:Ce câştig din asta?
2.    Idila începe brusc, necesitând ore sau zile.
3.    Eşti profund impresionat sau interesat de înfăţişarea persoanei.
4.    Are un efect distructiv, devastator.
5.    Este nerealistă. Persoana pare perfectă. Defectele, chiar grave, sunt minimalizate.
6.    Certuri dese, dar niciodată rezolvate pe deplin.
7.    Accentul este pe "a lua", "a primi", iar sexualitatea are un rol major.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

adevarata iubire

Iubirea... pentru romanticii visători ea este o forţă misterioasă care pune stăpânire pe tine deodată, pe neaşteptate, un sentiment de extaz trăit doar odată în viaţă. Iubirea, cred ei, este o problemă care implică doar inima, este ceva care nu poate fi înţeles, ci numai trăit. Iubirea învinge totul şi durează veşnic... .
Acesta este clişeul. Şi, fără nici o îndoială, a te îndrăgosti poate fi o experienţă de o frumuseţe unică. Ce este însă iubirea adevărată?
"X" a întâlnit-o pe "Y" la o aniversare. A fost imediat atras de silueta ei sveltă şi de felul în care râdea. "Y", la rândul ei, a fost fermecată de ochii lui frumoşi dar şi de felul în care vorbea. Părea un caz de dragoste la prima vedere.

În cursul următoarelor săptămâni, cei doi au fost nedespărţiţi. Apoi, într-o seară, fata primeşte un telefon "răscolitor" de la un fost prieten. Ea şi-a chemat actualul prieten, pe "X" să o consoleze. "X" însă, simţindu-se ameninţat şi dezorientat a răspuns cu răceală.
Dragostea pe care ei o credeau eternă, a murit chiar în acea seară.

Filmele, cărţile, emisiunile Tv. vor să te facă să crezi că dragostea la prima vedere durează veşnic. Sigur, de obicei, atracţia fizică este la început cea care determină două persoane să se remarce reciproc. După cum explica un tânăr:"Este greu să "vezi" personalitatea cuiva". Însă ce anume "iubeşti" când legătura nu are decât câteva ore sau zile?
Nu este imaginea pe care tu i-o atribui acelei persoane? De fapt, nu ştii prea multe despre gândurile, speranţele, temerile, planurile, obiceiurile, talentele sau capacităţile persoanei.
Ai cunoscut doar exteriorul, nu "omul ascuns al inimii"(1Petru 3:4). Cât de durabilă poate fi o asemenea dragoste?
Mai mult, înfăţişarea exterioară poate fi înşelătoare. Biblia spune:"Dezmierdările sunt înşelătoare şi frumuseţea este deşartă".

Ambalajul sclipitor al unui cadou nu-ţi spune nimic despre ce se află înăuntru.
De fapt, cele mai frumoase ambalaje pot acoperi un dar nefolositor.
Un proverb spune:"Femeia frumoasă şi fără minte este ca un inel de aur pus în râtul unui porc"(Proverbe 11:12). Inelele de pus în nas erau o podoabă binecunoscută în timpurile biblice.

Ele erau foarte frumoase şi confecţionate din aur masiv. Natural, o asemenea bijuterie ar fi fost prima care să atragă atenţia asupra celei care o poartă. Proverbul compară în mod potrivit o femeie frumoasă, dar fără minte cu o bijuterie deosebit de preţioasă dar pusă în râtul unui porc.
Pur şi simplu, frumuseţea nu se potriveşte cu o femeie fără minte, este o podoabă inutilă. În definitiv, frumuseţea nu o face mai atrăgătoare, după cum nici inelul strălucitor nu înfrumuseţează un porc.

Ce greşeală, deci, să te îndrăgosteşti de înfăţişarea cuiva şi să treci cu vederea ceea ce este persoana respectivă în interior.
Unii cred, totuşi, că inima omului nu greşeşte niciodată când este vorba de sentimentele sale. "Ascultă-ţi inima!"- argumentează ei. "Vei şti când este iubire adevărată". Din nefericire, faptele contrazic o astfel de idee.

Cu ocazia efectuării unui sondaj, 1079 de tineri între 18-24 de ani au relatat că au avut în medie şapte aventuri romentice până în acel moment. Majoritatea au recunoscut că fostele aventuri au fost simple pariuri, sentimente trecătoare care s-au stins.
Dar, fără excepţie, tinerii respectivi au considerat aventura din acel moment ca fiind iubire.
Totuşi, într-o zi, majoritatea vor considera probabil aventura de acum la fel ca pe cele din trecut "o simplă pasiune". Tragedia este că mii de tineri se căsătoresc în fiecare an având doar iluzia că sunt îndrăgostiţi, ca să afle în scurt timp că s-au înşelat amarnic. "Bărbaţi şi femei încrezătoare sunt atraşi de pasiune în nişte căsnicii nefericite, asemenea mieilor duşi la tăiere" spune un reputat specialist în psihologia cuplului.

"Cine se încrede în inima lui este un nebun" se spune în Proverbe 28:26. Mult prea des, judecata inimilor noastre este îndrumată în mod greşit sau deviată. De fapt, Biblia spune că "inima este nespus de înşelătoare"(Ieremia), iar proverbul de mai înainte continuă:"Dar cine umblă în înţelepciune va fi scăpat". Poţi şi tu scăpa de pericolele şi frustrările cu care s-au confruntat alţi tineri dacă înveţi să faci între pasiunea şi iubirea descrisă în Biblie- iubirea care nu dă niciodată greş. Pasiunea este o falsă iubire. Este nerealistă şi egocentrică. Persoanele îndrăgostite spun deseori:"Mă simt foarte bine când sunt cu... Ea mă face să mă simt important... Mă simt... Îmi place..." De câte ori este folosit "mă" sau "eu"? O relaţie bazată pe egoism este sortită eşecului.

Cum descrie Biblia adevărata iubire? 1Corinteni 13 "Dragostea este îndelung răbdătoare, plină de bunătate, dragostea nu este invidioasă, dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se aprinde de mânie, nu se gândeşte la rău".
De vreme ce "nu caută folosul său", iubirea bazată pe principiile biblice nu este nici egocentrică, nici egoistă. Este adevărat, un cuplu poate avea sentimente puternice de dragoste şi de atracţie reciprocă. Însă, aceste sentimente sunt echilibrate de raţiune şi de respect profund pentru celălalt.
Când eşti îndrăgostit cu adevărat, veghezi la bunăstarea şi la fericirea celuilalt tot atât de mult ca şi la ale tale. Nu te lăsa copleşit de sentimente care să-ţi distrugă raţiunea.
Relatarea biblică despre Iacov şi Rahela ilustrează în mod viu această iubire, Acest cuplu s-a întâlnit la o fântână unde Rahela adăpa oile tatălui ei. Iacov s-a simţit imediat atras de ea nu numai pentru că "era frumoasă la statură şi plăcută la chip, ci şi pentru că era din poporul lui Dumnezeu".(Geneza 29:1-12,17)

După ce a petrecut o lună întreagă locuind cu familia Rahelei, Iacov a mărturisit că   s-a îndrăgostit de aceasta şi că doreşte să se căsătorească cu ea. O simplă pasiune romantică? Deloc!

Pe parcursul lunii aceleia a văzut-o pe Rahela în mediul ei, cum îi trata pe părinţii ei şi pe toţi cei din jur, cum se ocupa de munca ei de păstoriţă, cât de serioasă şi profundă era credinţa ei.

Fără îndoială că i-a văzut toate calităţile, cât şi defectele. Iubirea lui pentru ea nu era, prin urmare, un sentiment nestăvilit, ci o iubire neegoistă, bazată pe raţiune şi pe respect profund.

Astfel stând lucrurile, Iacov a putut declara că era dispus să lucreze pentru tatăl ei timp de şapte ani ca să o ia de soţie.
Cu siguranţă, că o pasiunea nu ar fi durat atât!

Numai o iubire adevărată şi un interes neegoist au făcut ca acei ani să-i pară câteva zile.
Datorită acestei iubiri adevărate au fost ei în stare să-şi păstreze castitatea pe tot parcursul acelei perioade.
Adevărata iubire nu este deci afectată de timp. Într-adevăr, cea mai bună cale de a ne verifica sentimentele faţă de cineva este, adesea, aceea de a lăsa să treacă un anumit timp. Pentru a cunoaşte persoana care te interesează, care îţi place ai nevoie de timp suficient.
Timpul îţi permite să analizezi atracţia pe care o simţi în lumina Bibliei.
Aminteşte-ţi că iubirea "nu se poartă necuviincios şi nu caută folosul său". Se interesează prietenul sau prietena ta de reuşita planurilor tale sau numai de ale lui?

Dovedeşte respect faţă de punctul tău de vedere, faţă de sentimentele tale? A exercitat presiuni asupra ta ca să faci lucruri care sunt cu adevărat necuviincioase pentru a-şi satisface pasiunile egoiste? Are tendinţa de a te înjosi în faţa altora sau de a te lăuda? Răspunsurile la aceste întrebări te pot ajuta să-ţi apreciezi sentimentele în mod mai obiectiv. O iubire fulgerătoare atrage după sine dezastrul.

Iubirea adevărată nu se naşte peste noapte. Şi nici persoana care a devenit un bun partener de căsătorie nu este neapărat cineva pe care să-l consideri deosebit de atrăgător. Cum poţi recunoaşte iubirea adevărată? Poate că şi inima ta îşi doreşte ceva, dar încrede-te în mintea ta educată pe baza principiilor biblice. Caută să cunoşti mai mult decât "imaginea" exterioară a unui om. Acordaţi relaţiei voastre timp să se dezvolte. Nu uita, pasiunea atinge un punct maxim în foarte scurt timp, apoi se risipeşte.
Cu timpul, iubirea adevărată creşte tot mai mult în forţă şi devine "legătura desăvârşirii".


Iubirea

1.    Manifestă o preocupare neegoistă pentru interesele celuilalt.
2.    Deseori, idila începe lent, necesitând luni sau ani.
3.    Eşti atras de întreaga personalitate, de calităţile spirituale ale celuilalt.
4.    Efectul asupra ta este că te face o persoană mai bună.
5.    Îl vezi pe celălalt în mod realist, chiar şi cu defectele lui dar, în pofida acestora, îl iubeşti.
6.    Aveţi neânţelegeri, dar daţi dovadă că le puteţi rezolva cu calm.
7.    Vrei să dai şi să împarţi totul cu cealaltă persoană.


Pasiunea

1.    Este egoistă, nerestrictivă. Te gândeşti:Ce câştig din asta?
2.    Idila începe brusc, necesitând ore sau zile.
3.    Eşti profund impresionat sau interesat de înfăţişarea persoanei.
4.    Are un efect distructiv, devastator.
5.    Este nerealistă. Persoana pare perfectă. Defectele, chiar grave, sunt minimalizate.
6.    Certuri dese, dar niciodată rezolvate pe deplin.
7.    Accentul este pe "a lua", "a primi", iar sexualitatea are un rol major.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu